kurant
Forumveteran
Det är rätt, varje årskull får ett eget delningstal som fastställer hur många månader din intjänade pension skall delas med.Jag är ingen pensionsexpert och skulle jag ha fel kommer jag att erkänna det utan problem. Det är alltid bra att lära sig.
Mitt resonemang gäller den allmänna pensionen som ändå utgör basen i pensionssystemet. Siffran 81 hänvisades det till tidigare i debatten och den tar jag för givet att den hänvisar "ungefär" till förväntad livslängd på populationsbasis = vi alla som betalar in till pensionssystemet. Anledningen till detta är att i något av mina första pensionsbesked för länge sedan stod förväntad livslängd drygt 81 år (81,7?)
Denna text har jag hittat.
Citat "Men den viktigaste förklaringen är en annan. När du går i pension bestäms pensionens storlek genom att summan på ditt pensionskonto pytsas ut på det antal år och månader du antas ha kvar att leva. Ju fler månader ditt pensionskapital ska räcka till, desto mindre pension varje månad. Och omvänt: Ska pensionen tas ut under färre månader blir den högre.
Medellivslängden ökar år från år. Därför räknas ett nytt så kallat delningstal ut för varje årskull. Om du är 65 år och vill gå i pension i år, så delas summan på ditt pensionskonto med 15,99. Nu betyder inte detta att årets 65-åringar förmodas leva exakt 15,99 år till. Deras förväntade återstående livslängd är faktiskt hela 19 år. Att delningstalet är lägre (vilket ger högre pension) beror på att de som går i pension redan från början får del av den tillväxt i ekonomin som förväntas under deras tid som pensionärer."
65 år och delningstalet = 80,99
Texten skrevs 2008 så mitt tal bör rimligen bli något högre. 81,7 Men slutsatsen blir ändå den samma? Slutsatsen är att allmänna pensionen beräknas på en lägre förväntad ålder är din förväntade livslängd = Statistiskt bättre att ta ut så hög månadspension som möjligt????
![]()
Min årskull var ca 16 år eller 192 månader.
Senast ändrad: