Ska promenera till Willys trots litet förkylning, behöver promenaden, något jag verkligen gillar, lägger kanske in litet bilder sedan vi får se...Slog av en slump på KUNSKAPSKANALEN och där pratade professor Ulf Ellervik om sin bok "Njutning"...Jag sammanfattar en del av vad han sade....Beträffande LUKT
En mental föreställning, molekyler, lättflyktiga, binder receptorer - skickar signal till hjärnan, hjärnan bygger upp en bild, vi sätter ihop bilden litet olika. En svag doft kan vara mer spännande än en doftmatta.
TUNGAN
5 smaksinnen, och de har vi för att hitta energi. Vi har söttma och UMAMI....-protein, 5:e grundsmak, smakar gott, buljong, ost.
Söttma= kolhydrater, energi. Rovdjur och ex katter kan inte känna smaken av sött. Vi har som människor obegränsad tillgång till kolhydrater, aldrig funnits ngt behov av stoppsignal av det. Söttma - vi älskar efterätten. Det har varit bra att lägga på hullet för att överleva vintern. BELÖNINGSSYSTEMET, kortfattat får hjärnan en dos dopamin när vi äter, ex choklad.
Sälta (2 smasinnen)
1)Litet salt - ok
2)För mycket - vidrigt
VARNINGSSINNEN
BESKT - många beska ämnen är giftiga
SYRA - sur mat, onyttigt
Detta var några korta rader om programmet som diskuterades i "Kunskapskanalen" - finns att se på SVT play.