anubaan
Medlem
Julafton firade vi på Juldagen.
Det har ju talats om julskinka flera gånger i olika trådar, skinkan har ju till och med fått en egen tråd. Jag gav mig inte in i de diskussionerna, då jag vid det tillfället saknade kunskap om hur man fixar en julskinka här.
Jag åkte ner till en av marknaderna här, frugan sa att just den marknaden hade de bästa köttförsäljarna. Jag hittade snart en gumma som sålde griskött. Jag behövde inte grymta klappa mig på baken och säga sam kilo kap. Det låg redan på bänken ett prima soarsle. Faktiskt styckat precis som hemma. Om det var tur eller inte får vi väl se nästa år.
Men den var ju inte rimmad som vi får den hemma så jag fick fixa en saltlake. ungefär 8 hg salt 1,5 dl socker och fem liter vatten. För att få skinka lite rosa så har vi ju i lite salpeter, men det hittade jag inte här. Men smaken blir den samma även om skinkan blir lite grå. Skinkan fick ligga i onämnbar dagar i saltlaken innan jag kokade den. Det blev lite lägligt på juldagsmorgonen.
Köttermometer hade jag ingen men gick på den gamla regeln en timma per kilo. Det blev faktiskt helt perfekt. Kanske beroende på att jag i avsaknad på lagerblad blandade i lite timjan och en flaska Leo i spadet! Man tager vad man haver som Kajsa Warg sade.
Revben hittade jag hos samma tant på marknaden så de stekte jag också. Hittade på Tesco en mini vinerkorv som fick duga som prinskorv. Men nästa år så tror jag att jag skall försöka få tag i någon som kan röka den lite då blir det mer äkta.
En Jansons blev det också. Jag hade ju ingen Svensk ansjovis, hade hittat en variant på Foodland i Bankok, men den var inlagd i solrosolja och inte i den härliga lag som vi är vana vid. Men jag tog en chans och saltade lite extra med namplha och det funkade hyggligt.
Så till sist så hade jag fått till ett hyggligt julbord, Bob var ju en självskriven gäst samt våra grannar. Men en syster och den lokala barägarens hustru tittade också in.
Ni vet ju hur det är i Thailand, hälften av gästerna bjudna de andra kommer ändå! Men jag bryr mig inte de är trevliga människor som nyfiket smakade på min konstiga mat.
Bifogar lite bildbevis.
/Anubaan
Det har ju talats om julskinka flera gånger i olika trådar, skinkan har ju till och med fått en egen tråd. Jag gav mig inte in i de diskussionerna, då jag vid det tillfället saknade kunskap om hur man fixar en julskinka här.
Jag åkte ner till en av marknaderna här, frugan sa att just den marknaden hade de bästa köttförsäljarna. Jag hittade snart en gumma som sålde griskött. Jag behövde inte grymta klappa mig på baken och säga sam kilo kap. Det låg redan på bänken ett prima soarsle. Faktiskt styckat precis som hemma. Om det var tur eller inte får vi väl se nästa år.
Men den var ju inte rimmad som vi får den hemma så jag fick fixa en saltlake. ungefär 8 hg salt 1,5 dl socker och fem liter vatten. För att få skinka lite rosa så har vi ju i lite salpeter, men det hittade jag inte här. Men smaken blir den samma även om skinkan blir lite grå. Skinkan fick ligga i onämnbar dagar i saltlaken innan jag kokade den. Det blev lite lägligt på juldagsmorgonen.
Köttermometer hade jag ingen men gick på den gamla regeln en timma per kilo. Det blev faktiskt helt perfekt. Kanske beroende på att jag i avsaknad på lagerblad blandade i lite timjan och en flaska Leo i spadet! Man tager vad man haver som Kajsa Warg sade.
Revben hittade jag hos samma tant på marknaden så de stekte jag också. Hittade på Tesco en mini vinerkorv som fick duga som prinskorv. Men nästa år så tror jag att jag skall försöka få tag i någon som kan röka den lite då blir det mer äkta.
En Jansons blev det också. Jag hade ju ingen Svensk ansjovis, hade hittat en variant på Foodland i Bankok, men den var inlagd i solrosolja och inte i den härliga lag som vi är vana vid. Men jag tog en chans och saltade lite extra med namplha och det funkade hyggligt.
Så till sist så hade jag fått till ett hyggligt julbord, Bob var ju en självskriven gäst samt våra grannar. Men en syster och den lokala barägarens hustru tittade också in.
Ni vet ju hur det är i Thailand, hälften av gästerna bjudna de andra kommer ändå! Men jag bryr mig inte de är trevliga människor som nyfiket smakade på min konstiga mat.
Bifogar lite bildbevis.
/Anubaan