Stefan´s mat, recept och tips

 
Käkade kålpudding hos Hor-Henke i Hua Hin för 20 bast sedan. Den var gudomligt god.
Någon annan som han prova den?
Annars rekommenderar jag Kents Kök i Märsta. Den puddingen är bäst. Serveras en gång per månad.
Kents Kök var förut Jannes Kök. Janne gjorde en utsökt kålpudding, men sedan sålde han till Kenta och drog till Thailand.
När Kenta slog upp dörrarna så fick han order av mig om kålpuddingen och han sa OK.

För övrigt serverar han nu på tisdag Bringa med pepparrot, och på fredag hans goda oxrullader.
Väl värt ett besök om Ni har vägarna förbi
 
Käkade kålpudding hos Hor-Henke i Hua Hin för 20 bast sedan. Den var gudomligt god.
Någon annan som han prova den?
Annars rekommenderar jag Kents Kök i Märsta. Den puddingen är bäst. Serveras en gång per månad.
Kents Kök var förut Jannes Kök. Janne gjorde en utsökt kålpudding, men sedan sålde han till Kenta och drog till Thailand.
När Kenta slog upp dörrarna så fick han order av mig om kålpuddingen och han sa OK.

För övrigt serverar han nu på tisdag Bringa med pepparrot, och på fredag hans goda oxrullader.
Väl värt ett besök om Ni har vägarna förbi

Ja Henke var eller är en trevlig snubbe som jag inte träffat på 9 -10 år. Jag och några kompisar var också i Hua Hin och hälsade på när han hade en bar vid en pool som låg mittemot. Minns inte om vi åt något men hans turkiska peppar tog slut.
 
Tranbär (Cranberry)

Tranbär som substitut till lingonsylt.

Innan koket så låter jag bären tina och rinna av i en skål, jag pressar även ur lite vätska när den tinat annars tycker jag sylten blir för blaskig, med den avrunna tranbärsvätskan och lite socker så blir det cirka en 1/2 flaska saft.

Tillsätter ett 1/2 kilo socker till 1 kilo tranbär och låter det sjuda i 20-25 minuter under omröring, efter att det svalnat så blandar jag i ett 1/2 kryddmått natriumbensoat (för längre hållbarhet) som jag löst upp i 1 tesked hett vatten men det är frivilligt.

post-3132-0-65743800-1426563264.jpg
Tja, jag såg i ett gammalt inlägg att du även har gjort rårörda "lingon" med tranbär. Vad blir bäst? Sylt eller rårört?
 
Ja då kan du inte vara lastgammal ;) för vem kan vara utan kålpudding en längre tid. Det tar lite tid med kålen som jag skär, koker och bryner men vad jag hört så kan man frysa kålen innan så slipper man koka och bryna den.
Tänkte göra kålpudding i helgen. Handlade hem allt tidigare i veckan. Min fru hann före och gjorde supergod kålpudding som jag just ätit med ett glas rött.

Du inspirerade mig. Tack.
 
Makrillinläggningar nu på morgonen.
20200922_054856.jpg




Senap, creme fraiche, röd/gul lök, kapris, senapskorn, vinäger, honung och dill, allt efter eget behag och smak. Sedan brukar jag lösa upp 3/4 kryddmått natriumbenzoat i en tesked hett vatten och blanda i mina inläggningar.
20200922_060010.jpg


Rödbetor, ättiksgurka, majonäs, rödlök, äpple, vinäger och honung.
20200922_055911.jpg


Finns en bra sida som heter Sköna Sillar med mängder av olika inläggningar.

 
Var ju i Pattaya nyligen och där finns det grejer att köpa.

Gillar Bruna Bönor men det kan vara svårt att få tag på så jag köper Pinto Bönor som jag funnit på Tops, Friendship, Foodland och Villa Market. Jag har inte hittat några svenska recept så jag använder engelska som ni får kolla om ni är sugna. Tänk på att inte låta de torkade bönorna ligga för länge i påsarna för då kan de bli jäkligt hårda och nästan omöjliga att koka.

Detta använder jag och börjar med men brukar att öka kryddningen under tiden de koker och jag smakar av.

1 kg bönor, 15 skivor Bacon, 2-3 gula lökar, 4-5 tomater, 1-2 röda paprikor, 5-6 vitlöksklyftor, 2 tsk cummin, 2 tsk röd paprikspulver, 2 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, ½ tsk cayennepeppar och 5-6 lagerblad. Tillsätter tärnade tomater och paprikor på slutet när bönorna nästan är helt mjuka och har även i lite potatismjöl som är blandat med vatten, om man vill.
20200923_082552.jpg
20200923_084243.jpg


Min tryckkokare :laugh_transparent: .
20200923_102951.jpg


7 portioner bidde de,
20200923_131535.jpg
 
Blev ugnstekta revben idag.

118671758_4792864710738798_1736249363657610076_n.jpg



De fick sin smörjelse igår med bbq-sås som grund men sen blandar jag ihop lite annat i en burk tillsammans med bbq-såsen efter behag, ögonmått och smakprov. 175-180 grader i mitten av ugnen och 20-25 minuter på varje sida

118619912_4792864217405514_442763821404698295_n.jpg
118777782_4792864567405479_4616783598565824765_n.jpg

Ett tips är att dra bort den där tunna sega hinnan över benen på revbensspjällen. Blir mycket bättre att gnaga på benen då.

Hade missat denna tråd fram tills nu. Fått en del tips här jag ska testa
 
Lasange.
Sätt ugnen på 175°C.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med timjan och rosmarin. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Starta timer
Sås: Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Starta timer. Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost.
Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
3 gula lökar 2 vitlöksklyftor 500 g nötfärs 1 msk olja 4 msk tomatpuré 1 tsk timjan 1 tsk rosmarin 500 g krossade tomater 1 köttbuljongtärning salt och peppar 9 lasagneplattor
Sås 6 msk matfett 6 msk vetemjöl 1 l mjölk salt och peppar 2 dl riven parmesanost

Det är ica-recept men jag har som vanligt ändrat i receptet. Mer lök och vitlök då det är mildare smak på det i Thailand, bytt ut 3 dl mjölk mot 3 dl grädde, 1/2 -1 dl mild chilisås och bytte krossade tomater mot en annan tomatblandning, använde även fler lasangeplattor.
14_6.jpg

20201001_110123.jpg
20201001_150929.jpg
 
Kålpudding idag, mums mums.

4 kg vitkål, 1 kg färs, 5 stora lökar, 3-4 paprikor, 10-12 tomater, 1/2 liter kokt ris, 5-6 ägg, 2 dl grädde, 2 dl mjölk, 1/2 dl sirap 2-3 msk soya. Vilka kryddor och mängd får ni kolla i något recept, jag använder salt, svartpeppar, timjan och oregan.

20200911_073359.jpg
20200911_093218.jpg
20200911_093551.jpg
20200911_121531.jpg
Måste vara trött ,Såg en skål med "gummi björnar, ja trodde du slängt i kålpuddingen innan såg att de var paprika.. :laugh:
 
Fixar till grisrumpa ibland, sista gången blev det ett stycke på 6 kilo för 700 Baht på marknaden i grannbyn hos en glader tjej.
12310500_1205800572778581_2657059918865310358_n.jpg


Klart att grabben är med morsan så han kan bli nästa generation styckmästare.
12308686_1205800636111908_7506197619450530839_n.jpg

12360333_1205800732778565_970657734237730742_n.jpg


Knuten och klar för saltlake i två veckor
12366330_1205800852778553_6110937736004282122_n.jpg


Kokt, svål borttagen och klar för griljering.
1621673_1214029178622387_5419017525103169806_n.jpg

12391818_1214029208622384_7899901441744960104_n.jpg


Givetvis osprutad utan salpeter så den blir grå och fin som de gjordes av mormor och mamma.
940812_1214842401874398_4449954180288709103_n.jpg
 
Fixar till grisrumpa ibland, sista gången blev det ett stycke på 6 kilo för 700 Baht på marknaden i grannbyn hos en glader tjej.
12310500_1205800572778581_2657059918865310358_n.jpg


Klart att grabben är med morsan så han kan bli nästa generation styckmästare.
12308686_1205800636111908_7506197619450530839_n.jpg

12360333_1205800732778565_970657734237730742_n.jpg


Knuten och klar för saltlake i två veckor
12366330_1205800852778553_6110937736004282122_n.jpg


Kokt, svål borttagen och klar för griljering.
1621673_1214029178622387_5419017525103169806_n.jpg

12391818_1214029208622384_7899901441744960104_n.jpg


Givetvis osprutad utan salpeter så den blir grå och fin som de gjordes av mormor och mamma.
940812_1214842401874398_4449954180288709103_n.jpg
Fan vad hungrig jag blev nu.
 
Idag blev det en hög med biff à la Lindström, tänker ju på mina hemtrakter ibland där den ryska rätten introducerades en gång i tiden på hotell Witt i Kalmar

0,5 kg grisfärs, 0,5 kg kycklingfärs, 3 dl rödbetor, 1 dl ättiksgurka, 2 msk kapris, 2,5 dl gul lök, 3 tsk salt, 2 tsk kryddmix, 0,5 tsk kryddpeppar, 2 dl grädde, 3 ägg, 1 dl ströbröd, 3 msk majsstärkelsemjöl.
20201031_091107.jpg
20201031_100608.jpg
20201031_102605.jpg
 
 

Liknande trådar

S
Svar
74
Visningar
7 K
Anonymius
A
S
Svar
5
Visningar
4 K
S
A
Svar
64
Visningar
14 K
Anonym
A
S
Svar
23
Visningar
8 K
glimten66
G
W
Svar
1
Visningar
6 K
Anonym
A
A
Svar
12
Visningar
5 K
Anonymius
A
 
Tillbaka
Topp