PanPan
Forumveteran
Sägs väl vara en av dom miljöfarligaste rätterna i världen?Varför inte odlat, nästan allt annat man stoppar i käften är ju odlat.
För att bekämpa laxlus använder branschen bland annat blekningsmedlet väteperoxid. Mellan 2014 och 2017 spreds totalt över 100 000 ton av den här kemikalien på laxodlingar i norska fjordar, och ny forskning tyder på att även mycket låga doser av väteperoxid dödar räkor i havet, rapporterar radio- och tv-bolaget NRK.
Forskare: Ät inte odlad lax från Norge
Mikael Frödins påstående backas dock upp av en grupp norska forskare, som menar på att nivåerna på miljögifter som återfinns i lax odlad i Norge är farligt höga.Anne Lise Bjørke Monsen, docent vid universitetssjukhuset i Bergen, har lett studier som visar att miljögifter i odlad lax kan påverka hjärnans utveckling hos foster, barn och unga.
– Gravida, barn och ungdomar inte borde äta odlad lax från Norge. Punkt, säger Anne Lise Bjørke Monsen till SvD.
– Det är för osäkert hur mycket toxiner laxen innehåller och hur dessa ämnen påverkar.
Varningen: Norsk lax angripen av löss och innehåller miljögifter
Laxar från norska odlingar vansköts och fiskarna innehåller miljöfarliga gifter, rapporterar forskare och aktivister. Bilder från en odling i Nordnorge visar laxar ”täckta av svampangrepp, löss och hade stora öppna sår”. – Gravida, barn och ungdomar inte borde äta odlad lax från Norge. Punkt...
www.expressen.se