Vad är bäst farang ol eller Thailänsk ol ???

 
Varför inte odlat, nästan allt annat man stoppar i käften är ju odlat.
Sägs väl vara en av dom miljöfarligaste rätterna i världen?

För att bekämpa laxlus använder branschen bland annat blekningsmedlet väteperoxid. Mellan 2014 och 2017 spreds totalt över 100 000 ton av den här kemikalien på laxodlingar i norska fjordar, och ny forskning tyder på att även mycket låga doser av väteperoxid dödar räkor i havet, rapporterar radio- och tv-bolaget NRK.

Forskare: Ät inte odlad lax från Norge​

Mikael Frödins påstående backas dock upp av en grupp norska forskare, som menar på att nivåerna på miljögifter som återfinns i lax odlad i Norge är farligt höga.

Anne Lise Bjørke Monsen, docent vid universitetssjukhuset i Bergen, har lett studier som visar att miljögifter i odlad lax kan påverka hjärnans utveckling hos foster, barn och unga.


– Gravida, barn och ungdomar inte borde äta odlad lax från Norge. Punkt, säger Anne Lise Bjørke Monsen till SvD.

– Det är för osäkert hur mycket toxiner laxen innehåller och hur dessa ämnen påverkar.

 
Sägs väl vara en av dom miljöfarligaste rätterna i världen?

För att bekämpa laxlus använder branschen bland annat blekningsmedlet väteperoxid. Mellan 2014 och 2017 spreds totalt över 100 000 ton av den här kemikalien på laxodlingar i norska fjordar, och ny forskning tyder på att även mycket låga doser av väteperoxid dödar räkor i havet, rapporterar radio- och tv-bolaget NRK.

Forskare: Ät inte odlad lax från Norge​

Mikael Frödins påstående backas dock upp av en grupp norska forskare, som menar på att nivåerna på miljögifter som återfinns i lax odlad i Norge är farligt höga.

Anne Lise Bjørke Monsen, docent vid universitetssjukhuset i Bergen, har lett studier som visar att miljögifter i odlad lax kan påverka hjärnans utveckling hos foster, barn och unga.


– Gravida, barn och ungdomar inte borde äta odlad lax från Norge. Punkt, säger Anne Lise Bjørke Monsen till SvD.

– Det är för osäkert hur mycket toxiner laxen innehåller och hur dessa ämnen påverkar.

Ja man kan ju undra varför det är tillåtet att odla och sälja skiten när det är så pass illa. Vi försöker hursomhelst undvika dyngan, och dessutom är den onödigt dyr. Miljögifter kostar tydligen.
 
Ja man kan ju undra varför det är tillåtet att odla och sälja skiten när det är så pass illa. Vi försöker hursomhelst undvika dyngan, och dessutom är den onödigt dyr. Miljögifter kostar tydligen.
Miljögifterna i vildfångad fisk är flera gånger värre beroende var den växer upp.

I Sverige är det främst i södra Östersjön.

När man dessutom använder fisk från Östersjön till foder inser man att det är käpprätt åt h*e
 
Tja vart tillfrågad som nybyggnads inspektör på John Fredriksen laxlusbåtar i Turkiet , var inte nämnvärt intresserad. Men skepparen nappade då det tagit slut på pengarna hos ryssen som vi jobbade åt då. Gjorde dock ett studiebesök på Sefine varvet. En ganska imponerade färskvatten produktion har dom ca 6000 ton / dygnet via reverse osmosis . Då jag tro det är stopp för väteperoxid nu mera.
Så man suger man upp laxen från kassarna till färskvatten tank 1 sedan över till Tk 2. på dessa sk live fish carrier Vad jag förstår så släpper lusen i färskvatten, vilket sedan visade var en sanning med modifikation då jag fick reda på att tillsätter en lite del av nåt slags nervgift för bättre effekt.
Men det är några hiskliga farmer som norrmännen bygger nu. se bild
Sedan att fiska upp fisk för odla fisk hur vettigt det är kan nog diskuteras. Att sedan fiskmjölet blandas ut med diverse allt möjligt för att minska av det dyraste dvs fisken gör väl att laxsmaken blir annorlunda mot vilt fångad.
Många säger att dom som jobbar med detta inte äter odlad lax, men det är väl ungefär som jobbar man på Scan äter man inte korv sas det.
1705742602176.png
 
Sägs väl vara en av dom miljöfarligaste rätterna i världen?

För att bekämpa laxlus använder branschen bland annat blekningsmedlet väteperoxid. Mellan 2014 och 2017 spreds totalt över 100 000 ton av den här kemikalien på laxodlingar i norska fjordar, och ny forskning tyder på att även mycket låga doser av väteperoxid dödar räkor i havet, rapporterar radio- och tv-bolaget NRK.

Forskare: Ät inte odlad lax från Norge​

Mikael Frödins påstående backas dock upp av en grupp norska forskare, som menar på att nivåerna på miljögifter som återfinns i lax odlad i Norge är farligt höga.

Anne Lise Bjørke Monsen, docent vid universitetssjukhuset i Bergen, har lett studier som visar att miljögifter i odlad lax kan påverka hjärnans utveckling hos foster, barn och unga.


– Gravida, barn och ungdomar inte borde äta odlad lax från Norge. Punkt, säger Anne Lise Bjørke Monsen till SvD.

– Det är för osäkert hur mycket toxiner laxen innehåller och hur dessa ämnen påverkar.

Jag överlever nog några laxar om året och vem vet vad det finns för gifter i allt annat man stoppar i sig, från djuruppfödningar och all frukt och grönt i Thailand där de vräker på bekämpningsmedel.
 
Jag överlever nog några laxar om året och vem vet vad det finns för gifter i allt annat man stoppar i sig, från djuruppfödningar och all frukt och grönt i Thailand där de vräker på bekämpningsmedel.
Var inte personlig skada jag tänkte på utan miljöpåverkan.
Man har ju hört där det drivit upp tonvis av död räka längs fjordarna i Norge pga lusbekämpningsmedlet.
 
Blir nån weissbier när sitter hos Schweizaren på marknaden.
Chang draft hos svensken, jompa.
Tiger draft hos Ungraren Lazio
Leo om det är nått mindre sjapp eller ölar med några kompisar. Thai öl är väl som det är, det är väl sociala att man har kul som gör att man bälger i sig det, tillsammans med umgänget så brukar det bli trevligt.
Thai öl är inget jag skulle välja på en krog i Sverige eller annat land.

Hemma på verandan i khao lak blir det inte så många. Brukar åka ned till Jompa och ta en iskall chang draft eller schweizaren och en weisbier om det är marknadsdag. Det händer dock att jag handla på mig lite olika sorter på shopping resorna till Phuket.

I en tankbåt jag var i fick vi San Miguel bryggd i Thailand, var helt ok. Köpt den på Makro nån kasse men ser den inte längre.
Hemma vid på gårn brukat jag slänga in några Pripps export i jord källaren.
Så brukar göra ett stopp med gräsklippartraktorn och hämta en export och tänka på kompisen. (Ibland har jag tagit nån single malt med så det är riktig promille race)
Han sommar jobbade på Pripps i Sundsvall och stal alltid hem dessa som vi hällde i oss på helgen och jagade brudar. Nu han borta i nån version av Alzheimers sedan några år vart inte ens 55 år. Så öl för mig är ganska mycket en social grej.

Surströmming och lax nämndes i tråden stoppade här om veckan hos en chief jag seglade med, Finne pensionär han hade hörsammat mitt beklagade över bristen på denna delikatess.
Men tydligen var det ingen brist i Finland var på han köpt hem en burk till mig, en sen men mycket trevlig julgåva. Vist smakar bra med en öl och snapps men fan jag tar den lika gärna med en glas mjölk. Min version av snabb mat, koka potatis, surströmming, lök tomat och tunnbröd. Ironin är ju att bristen på strömming till stor del beror på överfiske av strömming som går till lax odlingar ofta av finska trålare.

20240120_073629.jpg

Håller helt med, sitter man på stranden eller tar några öl med polare så är det nästan helt ointressant vilken öl det är i glaset, på Harrys i Pattaya har jag till och med druckit Leo ;).

Jag är dock väldigt intresserad av öl och när vi pratar om sommarresans höjdpunkt så pratar dottern om Blur-konserten på Wembley och besöket på Abbey Road medans Frugan pratar om Champs-Elysees och sina inköp men för mig var det två dagar i Bryssel och botaniserandet bland märkliga munköl på små sunkiga hak. Har jag en kväll utan middag med någon kund i Kina kan jag ta en taxi en timme för att besöka en tapbar där de gör sin egna öl. Enda gången jag tror på en högre makt är när jag hittar en riktigt bra öl.

Var inne på det senaste tillskottet av varuhus i centrala Bangkok idag, Em Sphere, och var väl inte så imponerad men har man varit borta i två veckor så får man göra vad familjen säger. Nu lite tid för mig själv och det firas med en av världens bästa öl. Alldeles för stark och alldeles för dyr men en kan man unna sig.

1.jpg


Andra ölen är en ny favorit och förmodligen Sydostasiens bästa bryggeri. Just den här ölen är inte deras bästa men ändå riktigt bra.

2.jpg
 
Håller helt med, sitter man på stranden eller tar några öl med polare så är det nästan helt ointressant vilken öl det är i glaset, på Harrys i Pattaya har jag till och med druckit Leo ;).

Jag är dock väldigt intresserad av öl och när vi pratar om sommarresans höjdpunkt så pratar dottern om Blur-konserten på Wembley och besöket på Abbey Road medans Frugan pratar om Champs-Elysees och sina inköp men för mig var det två dagar i Bryssel och botaniserandet bland märkliga munköl på små sunkiga hak. Har jag en kväll utan middag med någon kund i Kina kan jag ta en taxi en timme för att besöka en tapbar där de gör sin egna öl. Enda gången jag tror på en högre makt är när jag hittar en riktigt bra öl.

Var inne på det senaste tillskottet av varuhus i centrala Bangkok idag, Em Sphere, och var väl inte så imponerad men har man varit borta i två veckor så får man göra vad familjen säger. Nu lite tid för mig själv och det firas med en av världens bästa öl. Alldeles för stark och alldeles för dyr men en kan man unna sig.

1.jpg


Andra ölen är en ny favorit och förmodligen Sydostasiens bästa bryggeri. Just den här ölen är inte deras bästa men ändå riktigt bra.

2.jpg

Vissa sorters öl passar vissa sorters väder, mat, sinnestillstånd och annat trams.
Är det riktigt fint väder i Sverige så brukar jag köra med Kronenbourg 1664 Blanc. Grillar jag så brukar det bli Brooklyn Defender eller East IPA.
Den som passar in i de flesta sammanhang är dock Brewdog Punk IPA.

Sedan slinker det ner en och annan hederlig lager.
 
Vissa sorters öl passar vissa sorters väder, mat, sinnestillstånd och annat trams.
Är det riktigt fint väder i Sverige så brukar jag köra med Kronenbourg 1664 Blanc. Grillar jag så brukar det bli Brooklyn Defender eller East IPA.
Den som passar in i de flesta sammanhang är dock Brewdog Punk IPA.

Sedan slinker det ner en och annan hederlig lager.

Ölen du nämner är alla riktigt bra öl och jag blev så glad och förvånad när jag i höstas hittade Brooklyn Lager, Defender och East IPA på Tops för riktigt låga priser, lite drygt 100 Baht. Tyckte dock jag inte riktigt kände igen smaken så tog på mig glasögonen och såg att de bryggdes på licens i Kina av Carlsberg! Kändes klart märkligt.

Den tredje, och längsta, Covid-nedstängningen i Thailand var april 2021 till oktober 2021. Från den tiden kommer jag alltid att ära Beer Lao och framförallt deras IPA som gick att köpa på lokala 7/11 och jag tyckte var riktigt bra. Minns att jag köpte en flaska förra året och tyckte att den var tämligen ordinär. Inte druckit den på över ett år men köpte en flaska idag. Tycker inte ens den är ordinär längre utan ganska dålig. Kanske har de ändrat receptet men förmodligen handlar det om att nu finns fullt utbud igen och då kan man vara kräsen, under nedstängningen räckte det att vara bättre än Singha och Chang.

3.jpg


Är man i obygden i Kina får man vara nöjd om man får en ljummen och avslagen Tsingtao med en isbit i ett 10 cl glas att skölja ned finkelspriten med och kan man då, efter en vecka, få en Budweiser på 7/11 så är den god. Allt handlar om vad man jämför med och vilket utbud som finns, förmodligen därför folk kan fatta tycka för närmast vilken skit som helst.
 
Ölen du nämner är alla riktigt bra öl och jag blev så glad och förvånad när jag i höstas hittade Brooklyn Lager, Defender och East IPA på Tops för riktigt låga priser, lite drygt 100 Baht. Tyckte dock jag inte riktigt kände igen smaken så tog på mig glasögonen och såg att de bryggdes på licens i Kina av Carlsberg! Kändes klart märkligt.

Den tredje, och längsta, Covid-nedstängningen i Thailand var april 2021 till oktober 2021. Från den tiden kommer jag alltid att ära Beer Lao och framförallt deras IPA som gick att köpa på lokala 7/11 och jag tyckte var riktigt bra. Minns att jag köpte en flaska förra året och tyckte att den var tämligen ordinär. Inte druckit den på över ett år men köpte en flaska idag. Tycker inte ens den är ordinär längre utan ganska dålig. Kanske har de ändrat receptet men förmodligen handlar det om att nu finns fullt utbud igen och då kan man vara kräsen, under nedstängningen räckte det att vara bättre än Singha och Chang.

3.jpg


Är man i obygden i Kina får man vara nöjd om man får en ljummen och avslagen Tsingtao med en isbit i ett 10 cl glas att skölja ned finkelspriten med och kan man då, efter en vecka, få en Budweiser på 7/11 så är den god. Allt handlar om vad man jämför med och vilket utbud som finns, förmodligen därför folk kan fatta tycka för närmast vilken skit som helst.

Ja, det kan nog vara en del bryggerier som förstör ölen.
Jag tror däremot att väder, plats och allt möjligt spelar in ibland.
En 1664 Blanc är långtifrån lika god en kylig höstkväll som den är under en riktigt varm sommardag även om den egentligen har samma smak oavsett väder och vind.

Men som du säger, fel bryggeri kan göra riktigt stor skillnad och då hjälper det inte om vädret är bra eller dåligt och man får helt enkelt koncentrera sig på själva alkoholen.
 
Jag ser fram emot en riktigt god Coca Cola till Lördagsbiffen idag.
Det slår alla öl i världen i alla väder till maten ;)
 
Ja, det kan nog vara en del bryggerier som förstör ölen.
Jag tror däremot att väder, plats och allt möjligt spelar in ibland.
En 1664 Blanc är långtifrån lika god en kylig höstkväll som den är under en riktigt varm sommardag även om den egentligen har samma smak oavsett väder och vind.

Men som du säger, fel bryggeri kan göra riktigt stor skillnad och då hjälper det inte om vädret är bra eller dåligt och man får helt enkelt koncentrera sig på själva alkoholen.

Jag är helt med dig. Vi var hemma hos Farsan i julas, det var 5 grader kallt och snöade ute. En OP till julmaten och en billig gin med Schweppes fungerade alldeles utmärkt. Är jag hemma i byn en helg och jobbat lite i trädgården och någon av frugans kusiner bjuder på en Chang eller Leo när det är 36 grader och 90% luftfuktighet så smakar de alldeles utmärkt. På en sunkig bar i Pattaya med goda vänner skulle jag inte insistera på en Brewdog utan dricka vad som erbjuds. I en ranglig solstol på Pattayas tveksamma strand så är nog en kall Singha bättre än den bästa hantverksölen ;)

Oftast är det dock vanlig grå vardag och en lördagskväll i oktober, oavsett om man är i Bangkok, Borås eller Bogota; så har kvalitet ett värde och då vill jag dricka en bra öl.

Hoegaarden är exempelvis en rätt medioker öl men på en schysst uteservering, i sitt rätta glas, är den hur bra som helst. Jag har försökt återskapa den känslan genom att köpa glaset, men det blir inte samma sak.

4.jpg
 
Jag är helt med dig. Vi var hemma hos Farsan i julas, det var 5 grader kallt och snöade ute. En OP till julmaten och en billig gin med Schweppes fungerade alldeles utmärkt. Är jag hemma i byn en helg och jobbat lite i trädgården och någon av frugans kusiner bjuder på en Chang eller Leo när det är 36 grader och 90% luftfuktighet så smakar de alldeles utmärkt. På en sunkig bar i Pattaya med goda vänner skulle jag inte insistera på en Brewdog utan dricka vad som erbjuds. I en ranglig solstol på Pattayas tveksamma strand så är nog en kall Singha bättre än den bästa hantverksölen ;)

Oftast är det dock vanlig grå vardag och en lördagskväll i oktober, oavsett om man är i Bangkok, Borås eller Bogota; så har kvalitet ett värde och då vill jag dricka en bra öl.

Hoegaarden är exempelvis en rätt medioker öl men på en schysst uteservering, i sitt rätta glas, är den hur bra som helst. Jag har försökt återskapa den känslan genom att köpa glaset, men det blir inte samma sak.

4.jpg

Något som är riktigt viktigt är att man kör på med bra öl om man får för sig att i all ensamhet dricka några öl.
Skulle aldrig falla mig in att sänka några Kung på en torsdag i soffan.
Däremot kan jag sänka en massa goda öl på en grå vardag.
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp