Ja, precis som Birger säger chili har också liknande effekt på blodkärlen som grachai, ingefära, kanel och många andra örter och kryddor, alltså värmande effekt vilket får blodkärlen att slappna av och ett ökat blodflöde blir resultatet. Grachaai tillhör ju ingefärasläktet och har liknande effekter.
Olika födoämnen har olika effekt på vår kropp. Beska/bittra smaker t ex har rakt motsatt effekt, kyler och drar ihop, koriander, mynta, fänkål, spenat alla bladgrönsaker där beska finns t ex.
Jag arbetade ju förr i och med att jag reste till Indien en del gånger, med Ayurveda, föregångaren till alla alternativmedicinska varianter, en tusenårig medicinsk kunskap som just bygger på hur olika födoämnen påverkar vår kropp bland annat.
I princip alla födoämnen har fördelaktiga effekter på vår kropp, en del har man skapat myter omkring större än de förtjänar. Var ju inte så längesedan man skapada hausse över det så kallade superbäret, açaìbäret från amazonas, javisst massor av antioxidanter, visade sig att blåbär har ännu mer nyttigheter, kan vi gå ut och plocka gratis i skogen istället för att betala dyra pengar.
Detta açaìbär skulle ju också hjälpa till med viktnedgång men effekten blev tvärtom och dessutom utvecklade folk fettlever.
Alla dessa undergörare är ju nyttiga men man måste också ta det med ro, finns ju sällan vetenskapliga kliniska tester som egentligen bekräftar alla dessa fantastiska egenskaper utan det fungerer nog mer som placeboeffekt, som vanligt tror man riktigt mycket på något så uppfylls också tron.
Är ju så att kroppen tar bara åt sig det kroppen behöver och resten gör kroppen sig av med. Folk springer som galningar idag och häller i sig alla dessa fruktsmothies och shaker eller vad det nu är som sägs vara undergörare.
Studier har ju visat att äta ett äpple har samma effekt. Mängden antioxidanter är inte det som är viktigt, utan en balanserad mängd av olika antioxidanter. Det hjälper alltså inte att hälla i sig alla dessa fruktsmoothie och grönsaksshakes, överflödet pissar du ut, man pissar ut pengarna och massor av folk tjänar massor av pengar på korkade människor.
För att återgå då till Grachaai och Grachaai dam har de många goda effekter på kroppen, har förmåga att vidga och få blodkärlen att slappna av vilket gör att ett större blodflöde blir resultatat och syreupptagning bättre vilket då gör att man kan prestera mer, sen hur stor den effekten verkligen är kan ju diskuteras. Sen har de som mycket annat antiinflammatoriska egenskaper, bra för matsmältning och mycket mer men det har svartpeppar också!
När jag läser på MedThai
https://medthai.com/ om grachaai dam (svart/lila) VS grachaai är grachaai bättre än grachaai dam. Att grachaai dam har blivit populär är ju för dess utseende, svart/lila är i alla fall i Asien ett tecken på något som är bättre/bäst och därför har man promotat, sålt in den den istället för grachaai (gul). Ja, grachaai dam ser ju häftig ut men enligt MedThai har den gula grachaai bättre egenskaper än den svarta.
Det är ju också så att för att grachaai dam skall ha någon effekt skall den vara nästintill helt svart, finns ljuslila, lila och svartlila och de är inte lika bra. Ja det var lite om detta.
Grachaai i stora mängder har negativ effekt på levern vilket får till följd av förstorad lever och ökade gifthalter i kroppen. Grachaai skall ju inte tas av personer med leverproblem eller nedsatt immunförsvar t ex. Ingefära t ex är ju välkänt nyttigt men ingefära i för stora mängder kan skapa inre blödningar. Allt handlar om balans och sans!