kurant
Forumveteran
Jag var med frun idag en stund och träffade vad vi kanske kallar en dietist i Sverige men det handlade inte om mat för att gå ner i vikt utan om mat som är direkt skadliga och inte ens borde ätas eller användas alls.
Mycket handlade förstås om kärlsjukdomar, diabetes och stroke.
Nu var det att öka K-vitamin som frun har brist på och det finns i mycket grönt som spenat, mynta och limegräs som exempel.
Denna redovisning och lektion var nyttig information. Genomgången var gratis och tog nära en timma med mycket bilder och scheman.
Men det jag fäste mig mest vid var vilka matoljor som var ok eller bra.
Den vanligaste palmoljan var så dålig och i stort sett hälsofarlig när den hettades upp att den borde bara tillåtas som bränsle.
Även olja från kokosnöten var en ful rackare för blodkärl och höga halter kolesterol.
De enda oljorna som var konstaterat nyttiga eller minst skadliga var bra olivolja och canola-olja.
Tyvärr är dessa flera gånger dyrare än de som används i dagligt bruk.
Även detta med processade matvaror som korv, bakverk, panerade kycklingdelar bör man undvika då det alltid är oljor och andra råvaror från billigaste leverantör som används.
Socker vet väl alla om att det är onyttigt och samma med grillad mat där man använder gummibitar som tändvätska.
Fet fisk verkar dock alla vara ense om att ha nyttiga oljor.
Nu åkte kokosoljan ut som jag ersatt palmoljan med, kvar är olivoljan som endast jag använder då den smakar gott.
In kommer Canola och div grönt, Malunggay är ju stort runt om ekvatorn som hälsosam växt.
Hur gör ni när ni köper matolja till ert kök, billigaste eller tänker ni på nyttighet?
Mycket handlade förstås om kärlsjukdomar, diabetes och stroke.
Nu var det att öka K-vitamin som frun har brist på och det finns i mycket grönt som spenat, mynta och limegräs som exempel.
Denna redovisning och lektion var nyttig information. Genomgången var gratis och tog nära en timma med mycket bilder och scheman.
Men det jag fäste mig mest vid var vilka matoljor som var ok eller bra.
Den vanligaste palmoljan var så dålig och i stort sett hälsofarlig när den hettades upp att den borde bara tillåtas som bränsle.
Även olja från kokosnöten var en ful rackare för blodkärl och höga halter kolesterol.
De enda oljorna som var konstaterat nyttiga eller minst skadliga var bra olivolja och canola-olja.
Tyvärr är dessa flera gånger dyrare än de som används i dagligt bruk.
Även detta med processade matvaror som korv, bakverk, panerade kycklingdelar bör man undvika då det alltid är oljor och andra råvaror från billigaste leverantör som används.
Socker vet väl alla om att det är onyttigt och samma med grillad mat där man använder gummibitar som tändvätska.
Fet fisk verkar dock alla vara ense om att ha nyttiga oljor.
Nu åkte kokosoljan ut som jag ersatt palmoljan med, kvar är olivoljan som endast jag använder då den smakar gott.
In kommer Canola och div grönt, Malunggay är ju stort runt om ekvatorn som hälsosam växt.
Hur gör ni när ni köper matolja till ert kök, billigaste eller tänker ni på nyttighet?