Är Isaan hemskt att bo i på grund av maten?

 
Nu generaliserar du hejvilt, min uppväxt var inte alls så. Sötsaker och godis tillhörde inte varje vecka och inte i belöningssyfte. Mest vid födelsekalas.
Även så för mina barn. Lördagsgodis kom ju tidigt för många på åttiotalet men det anser jag vara en medvetenhet och uppfostran att barnen fick lära sig att sötsaker ska man bara äta sällan.
Själv har jag inte heller, inte ens någon i min omgivning anammat dessa produkter med socker i maten.
Inga sådana produkter i lowfat sortimenten av yogurt finns inte ens i vår lokala butik för ingen köper skiten.
Tycker själv att folk har varit väldigt medvetna om det, men visst finns det regionala skillnader.
Sockrets farlighet för tänder och hälsa fick vi redan lära oss i skolan på 60 talet. Det fanns i ämnet hemkunskap och där näringslära redan då predikades med kostcirkeln och att undvika fett och socker.

Svårt att bedöma en hel nation utan att generalisera. Jag utgick från min egen uppväxt som är lite tidigare än din. 70-talet var det årtionde man började tänka kritiskt och där någonstans kom lördagsgodiset, mest motiverat av tandvården. Faktum kvarstår att debatten om socker i mat är inte så gammal i Sverige, definitivt från detta seklet.
 
Hej

Tror inte att dom boende där bryr sig om hurvida utlänningar vill ge dom några stjärnor eller ej, dom är nog ändå övertygade om att dom har den bästa och godaste maten i världen.

Mvh isan lover

Det var inte så allvarligt menat, jag ville bara belysa hur långt från vårt västerländska sätt att bedöma hantering och val av råvaror som Isaansk matkultur är. Jag tror som dig att de inte bryr sig, men det säger lite om hur många av oss kommer att uppleva maten här.
 
Det var inte så allvarligt menat, jag ville bara belysa hur långt från vårt västerländska sätt att bedöma hantering och val av råvaror som Isaansk matkultur är. Jag tror som dig att de inte bryr sig, men det säger lite om hur många av oss kommer att uppleva maten här.
Hej

Förstod det och jag var inte heller så allvarlig.

Mvh isan lover
 
Såg att Sverige fått sin första trestjärniga restaurang. Jag ser fram emot den första stjärnan i Isaan [emoji23][emoji23][emoji23]

Kanske finns Isaanstjärnor:). Nja, äter nog en härlig som tam och laab och moo naam tok än det där överreklamerade överarbetade maten.

Idag är det ju mer kemi än matlagning och de här stjärnkockarna är ju bara superspecialiserade på en sak, nämligen få en stjärna i Michelin.

Ser man ju inte minst i kockarnas kamp, de kan ju knappt steka en pannkaka:)
 
När det gäller mat av alla dess slag. Finns det inget jag saknar i isaan/Surin

IMG_20180212_125530.jpg


IMG_20180212_130015.jpg


IMG_20180211_164625.jpg
 
Såg att Sverige fått sin första trestjärniga restaurang. Jag ser fram emot den första stjärnan i Isaan [emoji23][emoji23][emoji23]
Den får Du nog vänta på. Men medans vi väntar vill jag gärna kommentera något Du skrev i någon tråd, om att Du inte mådde så bra och relaterade detta till kosten. Du har säkert rätt, för vi är vad vi äter och om vi inte kan finna anledning till ohälsa: sök i miljöpåverkan. Främsta miljöpåverkan är mat och dryck (miljö betyder inte "omgivning" utan all utifrån kommande påverkan på levande organismer) försåvitt man inte röker, super ohejdat eller knarkar, för det har nog ännu större påverkan.

Maten i isaan är inget att hurra för, det finns bra rätter men oftast är det rätt proteinfattigt, fattigt på mineraler, för sött och för mycket ristugg. Men äter man lever, broccoli, ägg och fet fisk (sardiner i tomat) eller olivolja så skall man i princip inte kunna bli felnärd. Detta är ju "skyddsfödoämnen" dvs dom innehåller allt man behöver. Särskilt lever, gärna rå. Men broccoli innehåller också epi-genetiska styrämnen som direkt påverkar generna för immunförsvar och skyddar mot mycket. Utöver det behöver man bara kompensera för c-vitamin och sedan är man "hemma med halmen", dvs man kan inte vara felnärd.

Nu blev jag sugen på wienerbröd med kaffe....
 
Maten i Isaan är underbart och kanske en anledning till att flytta dit. :cool:
Nu tror en del att jag har fått värmeslag med inte då.
Bodde faktiskt Isaan några år och hittar man inte bra mat där så är man blind eller har helt enkelt gift sig med en som inte kan laga mat.
Råvaror då; börjar med vegetariskt, Jacktfrukt, bananblomma, lite liknande grytor av dom, tillsätt lite fläsk om du vill och använd Isaan tillbehör.
Kokos då i gryta menar ung palm med liknande skivor vi har från bambu, lägg till lite kycklinglever och igen allt annat gott från Isaan.
Bambu själv då jättesmarrigt i olika anrättningar.
Gör en rundvandring i trädgården om du har någon, har du inte så marknaden. Grönsaker i alla former och smaker.
Örter då, de växer överallt.
Tycker någon att han får i sig för lite protein, vilket jag hävdar bestämt inte är sant så ät ägg, kokta, stekta eller gör en omelett med massa vitlök och annat gott.
Tofu då massor av protein och kom inte med något öströgensnack för jag har gjort en djupdykning i det ämnet , tofu är gott och tillsammans med lite ris gör lederna lena som gamla japaner sa för länge sedan.
Visst är Broccoli gott men säger som USA s gamle president Bush det kan bli för mycket. Varför välja tråkig mat med bara några rätter när du har hela buffé med tusentals goda och nyttiga rätter.
Isaan kan vara matparadis och tvärtom liksom allting om man har taggarna åt fel håll. :D
Förresten samma här i norr, fantastiska råvaror och god mat, bara någon kan använda allt och kan laga mat.
Har jobbat här med ingefära som är en stor produkt i Manibruk uppe på bergen, tycker de säljer den för billigt bara som råvara.
Har inte ens nämnt alla hundratals frukter, en utmaning för en duktig chef eller ät som som dom är och må gott.
 
Maten i Isaan är underbart och kanske en anledning till att flytta dit. :cool:
Nu tror en del att jag har fått värmeslag med inte då.
Bodde faktiskt Isaan några år och hittar man inte bra mat där så är man blind eller har helt enkelt gift sig med en som inte kan laga mat.
Råvaror då; börjar med vegetariskt, Jacktfrukt, bananblomma, lite liknande grytor av dom, tillsätt lite fläsk om du vill och använd Isaan tillbehör.
Kokos då i gryta menar ung palm med liknande skivor vi har från bambu, lägg till lite kycklinglever och igen allt annat gott från Isaan.
Bambu själv då jättesmarrigt i olika anrättningar.
Gör en rundvandring i trädgården om du har någon, har du inte så marknaden. Grönsaker i alla former och smaker.
Örter då, de växer överallt.
Tycker någon att han får i sig för lite protein, vilket jag hävdar bestämt inte är sant så ät ägg, kokta, stekta eller gör en omelett med massa vitlök och annat gott.
Tofu då massor av protein och kom inte med något öströgensnack för jag har gjort en djupdykning i det ämnet , tofu är gott och tillsammans med lite ris gör lederna lena som gamla japaner sa för länge sedan.
Visst är Broccoli gott men säger som USA s gamle president Bush det kan bli för mycket. Varför välja tråkig mat med bara några rätter när du har hela buffé med tusentals goda och nyttiga rätter.
Isaan kan vara matparadis och tvärtom liksom allting om man har taggarna åt fel håll. :D
Förresten samma här i norr, fantastiska råvaror och god mat, bara någon kan använda allt och kan laga mat.
Har jobbat här med ingefära som är en stor produkt i Manibruk uppe på bergen, tycker de säljer den för billigt bara som råvara.
Har inte ens nämnt alla hundratals frukter, en utmaning för en duktig chef eller ät som som dom är och må gott.

Nu har ju jag inte rest runt så mycket i Isaan tyvärr men jag får nog hålla med dig. Ser ju mycket på MrHotsia när han reser runt och testar all möjlig mat både i Isaan, Mayanmar, Laos mm och det är både ute i landsbygden och städerna och jag kan ju bara genom att se på maten att den ser god ut och MrHotsia recensioner litar jag på.

Min fru gillar ju Isaanmat också och lagar mycket sådant och själv har jag ätit mycket Isaanmat i Thailand, finns ju att tillgå utanför Isaan. Finns många små hak i Thailand som har Isaanmat.

Sen kan det ju vara så som du säger att de som har dålig erfarenhet helt enkelt haft otur, nödvändigtvis inte genom en fru som inte kan laga mat, utan generellt eller helt enkelt ätit fel sorts mat, för Isaanmat kan innehålla väldigt komplexa smaker som inte alltid faller en västerländsk gom i smaken.
 
Nu har ju jag inte rest runt så mycket i Isaan tyvärr men jag får nog hålla med dig. Ser ju mycket på MrHotsia när han reser runt och testar all möjlig mat både i Isaan, Mayanmar, Laos mm och det är både ute i landsbygden och städerna och jag kan ju bara genom att se på maten att den ser god ut och MrHotsia recensioner litar jag på.

Min fru gillar ju Isaanmat också och lagar mycket sådant och själv har jag ätit mycket Isaanmat i Thailand, finns ju att tillgå utanför Isaan. Finns många små hak i Thailand som har Isaanmat.

Sen kan det ju vara så som du säger att de som har dålig erfarenhet helt enkelt haft otur, nödvändigtvis inte genom en fru som inte kan laga mat, utan generellt eller helt enkelt ätit fel sorts mat, för Isaanmat kan innehålla väldigt komplexa smaker som inte alltid faller en västerländsk gom i smaken.

Jag är ju en som sågat Isaanmaten ordentligt. Naturligtvis inte allt och alla och det handlar då om de vardagliga rutinerna i köket, inte om TV-kockar eller ett fashionabelt restaurangköks sätt att tillaga Isaan maten.

Det handlar om hygienen som naturligtvis är personlig men till exempel sättet att hacka ner en kyckling utan att rensa den först. Tillagningen av Palasåsen utan att koka de råa fiskarna är ett annat exempel. Sedan handlar det mycket om respekten för och kunskapen om bakterier som är näst intill obefintlig.

Som sagt, inte alla men ”pokati” i Isaan! Med rätt marknadsföring kan man även sälja konserverad gröt...
 
Jag är ju en som sågat Isaanmaten ordentligt. Naturligtvis inte allt och alla och det handlar då om de vardagliga rutinerna i köket, inte om TV-kockar eller ett fashionabelt restaurangköks sätt att tillaga Isaan maten.

Det handlar om hygienen som naturligtvis är personlig men till exempel sättet att hacka ner en kyckling utan att rensa den först. Tillagningen av Palasåsen utan att koka de råa fiskarna är ett annat exempel. Sedan handlar det mycket om respekten för och kunskapen om bakterier som är näst intill obefintlig.

Som sagt, inte alla men ”pokati” i Isaan! Med rätt marknadsföring kan man även sälja konserverad gröt...

Jo men då är det ju trots allt inte själva maten, utan de hygieniska aspekterna som gjort att du inte gillar maten!:);)
 
Nu har ju jag inte rest runt så mycket i Isaan tyvärr men jag får nog hålla med dig. Ser ju mycket på MrHotsia när han reser runt och testar all möjlig mat både i Isaan, Mayanmar, Laos mm och det är både ute i landsbygden och städerna och jag kan ju bara genom att se på maten att den ser god ut och MrHotsia recensioner litar jag på.

Min fru gillar ju Isaanmat också och lagar mycket sådant och själv har jag ätit mycket Isaanmat i Thailand, finns ju att tillgå utanför Isaan. Finns många små hak i Thailand som har Isaanmat.

Sen kan det ju vara så som du säger att de som har dålig erfarenhet helt enkelt haft otur, nödvändigtvis inte genom en fru som inte kan laga mat, utan generellt eller helt enkelt ätit fel sorts mat, för Isaanmat kan innehålla väldigt komplexa smaker som inte alltid faller en västerländsk gom i smaken.

Du är lite mera diplomatisk än och jag det är bra.
Menar inget illa utan som att hur många unga damer i Sverige kan laga smarrig mat och ofta är det just damer från Isaan som är unga och kanske inte så insatta på matlagningen konster som presenterar Isaanmat till sina västliga prinsar.
Jag lyfter lite mera på möjligheternas täcke för inte på många platser i världen har du så stor spektra av fantastiska råvaror som här, nu pratar jag både om norr och Isaan kanske hela Thailand.
Ok hygien som Mackes talar om håller jag med det finns säkert saker och göra.
Rätt roligt för hos oss är det tvärtom jag säger till Noi att måste du tvätta allting så noga, smakerna försvinner ju. Tror det är lite så att det varierar från hus till hus.
Nu är inte jag köksmästare som Lycko men skulle nog blivit om, om fanns. Jag bara gillar mat.
Ok det är lingon som jag saknar här men har gjort en variant av lokala bär och frukter som funkar.
Apropå att hacka kyckling, det är sant att de gör det. Har försökt dom att lära sig att slå med ett slag igenom bena men tro inte att de slutar att ha ben med i maten. Där sitter ju smak.
Min lösning på det hela är att äta långsammare ungefär som med en benig fisk så man kan sålla bort flisorna.
Det finns en rätt som jag älskar här som de kallar för honungkyckling. Jag har döpt om det till Kaduk Gai för det finns flisor och inte mycket kött men så underbar smak.
 
Stämmer, sedan är det vanan att krydda så hejdlöst starkt som alla hör gör. Jag är verkligen förtjust i Somtam men här i Isaan kan jag inte äta den. (Pala+chili i mängder)
Känner igen det där. Skulle göra somtam i Udon en gång och frågade en kvinna hur många chilli jag skall ha i en krok. Svaren var, sådär 12 :rolleyes:
En del hade ont i magen rätt ofta och de visste att de hade ätit för stark mat
Det måste pareras, Isaan är extrem på stark mat. Säg på skarpen, jag vill ha mildare
:p hur lätt det nu är :oops:
 
Själv tyckte jag att det var bristen av råvaror i Isaan som hämmade mycket i köket.
Av kött fanns det i stort sett bara nyslaktad gris i 1kg bitar, inte styckade som vi är vana vid.
Av fisk var det 3-4 sorter som normalt fanns till buds från lokala uppfödningar samt musslor av okänt ursprung.
Det som i regel finns bra av det är variationer av grönsaker, frukt och färska örter.
Nötkött fanns inte, bara i frysdisken och importerat.
Utöver det så var det en och samma kyckling överallt och ankor som såldes.

Saknade fisk och skaldjur från havet men det har ju med avstånd och transporter att göra.
 
Själv tyckte jag att det var bristen av råvaror i Isaan som hämmade mycket i köket.
Av kött fanns det i stort sett bara nyslaktad gris i 1kg bitar, inte styckade som vi är vana vid.
Av fisk var det 3-4 sorter som normalt fanns till buds från lokala uppfödningar samt musslor av okänt ursprung.
Det som i regel finns bra av det är variationer av grönsaker, frukt och färska örter.
Nötkött fanns inte, bara i frysdisken och importerat.
Utöver det så var det en och samma kyckling överallt och ankor som såldes.

Saknade fisk och skaldjur från havet men det har ju med avstånd och transporter att göra.
Idag finns det säkert åtminstone på större samhällen, det hade vi redan för några år sedan på Udon. På landet är det nog knapert med så är det nog på landet vart du är åker.
 
Idag finns det säkert åtminstone på större samhällen, det hade vi redan för några år sedan på Udon. På landet är det nog knapert med så är det nog på landet vart du är åker.
Ja, det är ju ett logiskt svar.
Det finns bra råvaror och mångfald om man åker till stan, på landet knapert. Bara att hålla med.
Jo, Udon känner jag väl till, nya ställen att handla knäckebröd och kaviar på har öppnat.
 
Menar inget illa utan som att hur många unga damer i Sverige kan laga smarrig mat och ofta är det just damer från Isaan som är unga och kanske inte så insatta på matlagningen konster som presenterar Isaanmat till sina västliga prinsar.

Är nog inte helt omöjligt. Min erfarenhet är att Thai lagar hellre än bra. Jag menar många kan slänga ihop en curry, men blir det en god curry?
 
Känner igen det där. Skulle göra somtam i Udon en gång och frågade en kvinna hur många chilli jag skall ha i en krok. Svaren var, sådär 12 :rolleyes:
En del hade ont i magen rätt ofta och de visste att de hade ätit för stark mat
Det måste pareras, Isaan är extrem på stark mat. Säg på skarpen, jag vill ha mildare
:p hur lätt det nu är :oops:
Jo håller med, ingen vits med att vräka i chili.

Kanske skall påpeka det, kanske inte alla känner till men rätter som innehåller syra som som tam där känns chilin ännu mer än i t ex något med kokos. Så chili verkar olika i olika rätter med olika ingredienser.

Så för att få en balanserad hetta bör man anpassa chili efter vilka ingredienser man använder!
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp