SV: Lära sig laga mat?

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
A

Anonym

Gäst
"thaibempa " sa:
Ett handhavandetips: När man hanterar chili, hackar och joxar, så tvätta händerna omedelbart. Om man av ren reflex kliar sig i ögat får man en obehaglig överaskning, det svider rejält.

/Thb

He he he!

Äääähhh, hmmm, det är inte bara i ögonen som prik (chilli) svider som attan.
Säg så här, normalt tvättar man ju händerna efter varje toalettbesök.
Har man skurit en massa prik bör man också tänka på att tvätta händerna även innan toalettbesök, i alla fall om man är man!

Need I say more? ;)

/MacArthur
 

janptr

Medlem
Thaibempa, du som är duktig på matlagning kan du ge mig goda råd att göra stekt fisk med vitlök? Äter det säkert 5 gånger per vecka i Thailand, oftast Red Snapper som jag tror den kallas för. På thailändska så tror jag det heter pla tap tim. Brukar köpa fisk i thailändska affärer här hemma men har aldrig blivit riktigt nöjd. Vad jag ej lyckas med är krispigheten, alltså den ska ej bada i sås utan som du ser på bilden. Har testat både med mycket olja och mindre mängd och dessutom varierat mellan olika temperaturer men men..Smaken är inget fel på men det vill gärna brännas vid eller skinnet lossar här och där. Har du gjort denna rätt någon gång? Hur gör de den i Thailand tro?
 

janptr

Medlem
Tackar, hoppas du har rätt :) Marineringsbiten står jag nog över men det är möjligt att om den är kyld gör skillnad. Har oxå funderat på om de kanske friterat den hel men tror det ej är så. Kryddningen vet jag att jag har rätt saker till. Använder Garlic Flavour och sen oxå thailändska varianten av skorpmjöl som är lite grövre än vårat inhemska. I de fall jag äter i Thailand så blir det aldrig tid att marinera den utan in med den fortast möjligt, med en kall Chang hmm!
 
A

Anonym

Gäst
"janptr " sa:
Thaibempa, du som är duktig på matlagning kan du ge mig goda råd att göra stekt fisk med vitlök? Äter det säkert 5 gånger per vecka i Thailand, oftast Red Snapper som jag tror den kallas för. På thailändska så tror jag det heter pla tap tim. Brukar köpa fisk i thailändska affärer här hemma men har aldrig blivit riktigt nöjd. Vad jag ej lyckas med är krispigheten, alltså den ska ej bada i sås utan som du ser på bilden. Har testat både med mycket olja och mindre mängd och dessutom varierat mellan olika temperaturer men men..Smaken är inget fel på men det vill gärna brännas vid eller skinnet lossar här och där. Har du gjort denna rätt någon gång? Hur gör de den i Thailand tro?

Hej janptr!

Vet inte om detta hjälper dig i din strävan att anrätta en perfekt red snapper. ???
Men, eftersom jag är dykare och äger ett antal böcker om djurlivet under vattenytan i Thailand, så kan jag informera om att det råder stor förvirring om fisknamn i Thailand.
Alltså, thailändare kan kalla samma fisk vid olika namn på olika ställen i thailand, och motsatt, de kan kalla olika fiskarter för samma namn.
Pla thup thim är så vitt jag kan förstå en sötvattenfisk, medan saltvattenfisken red snapper (eng.) heter pla grapong daeng, ibland pla daeng (daeng = röd), och ibland pla daeng keo, på thailändska.
Den fisk som serveras långt ifrån havet i Thailands inland och på thailändska kallas pla thup thim, och som översätts till "red snapper" på engelska, är alltså en sötvattenfisk som inte ens är släkt med saltvattenfisken "red snapper".
Kanske kan avsaknaden på "krispighet" hos den red snapper du anrättar här i Sverige helt enkelt bero på att du inte anrättar samma fisk (inte ens släkt).
Jag misstänker personligen att den red snapper du eftersöker är den som lever i saltvatten i havet runt Thailand, men att den du köper i thai-butikerna är odlad fryst sötvatten-red-snapper (billigare och sämre).
Tyvärr är problemet med samma namn på olika fiskar ännu värre än så, för red snapper är även många olika sorters fiskar på engelska. Den fisk som kallas red snapper i Australien är t.ex. inte ens släkt med den red snapper som finns runt Amerikas kuster.

Kanske beror ändå avsaknaden på krispighet hos den i Sverige anrättade red snappern på att fisken du köper här har varit fryst, medan den du äter i Thailand är färsk?

/MacArthur :)

PS. Min avatar för tillfället är en bluespotted stingray (men jag ändrar ständigt avatar, så detta kanske inte gäller om några dagar eller veckor), en vanlig firre i Thailand. Jag har t.ex. sett sådana simma några meter från fötterna på badande turister, då jag dykt från stranden på Kata Noi, Phuket.
Vackra firrar som närmast för tankarna till ett UFO, då de simmar iväg efter att man ovetandes har skrämt iväg dem från sandbottnen där de kamouflerar sig.
 

janptr

Medlem
Hejsan!
Ja där rörde du om redigt i grytan må jag säga. Alltså väldigt intressant och läsa om dessa olika firrar med samma namn, liknande namn, samma smak och ej samma smak :) Kände ej till någonting om det du skrev men nu har jag lagt det garanterat på minnet. Då kanske jag ej ska klandra mig själv för mycket ändå. Angående din Avatar, var det ej sådan (gigantisk) som den australiske filmaren blev (förra året) stucken av och dog?
 
A

Anonym

Gäst
"janptr " sa:
Då kanske jag ej ska klandra mig själv för mycket ändå. Angående din Avatar, var det ej sådan (gigantisk) som den australiske filmaren blev (förra året) stucken av och dog?

Hej!

Nej, du skall nog inte klandra dig själv. Min fru klagar ständigt på att fisken vi köper importerad frusen här inte går att anrätta/smakar som den som finns i Thailand.
Jag är övertygad om att problemet med konsistensen/smaken på firren du anrättar här till stor del beror på sämre råvara.

Stämmer, det var en stingrocka som dödade Steve Irwin. Men den lilla blåprickiga släktingen som syns på bilden är helt harmlös och väldigt vacker att titta på under vattnet. Om du någonsin befinner dig i södra änden av Kata Noi så finns där ett litet rev på kort simavstånd ut från land. Där ser man ofta dessa firrar t.om. om man snorklar.

/MacArthur :)
 
J

jpyllman

Gäst
När vi köper den frysta fisken i Thaibutik här i sverige lagar vi oftast något ångkokt eller 'gryta'. Har svårt att komma på att vi friterat/stekt den någon gång. Det betyder inte att vi gjort det bara för att vi vet att det inte går när firren varit fryst. Men det kanske fungerar bättre att koka den frysta firren.

Annars gillar jag den helstekta firren i röd curry. Choochii plaa (ฉู่ฉี่ปลา). Frugan säger att man gör den med många olika fiskar. Beror på vilken man gillar. :) Men den som janptr skriver om är ju också god.

Frugan har fått smak för laxkotletter. Så det äter vi ganska ofta här i Sverige. :)
 

janptr

Medlem
Ni kanske har märkt att den på bilden inte är Red Snapper. Det är den grå fisken som jag ej kan namnet på men brukar vara något billigare att köpa i Thailand. Angående laxkotletter så älskar min son det! Fick han senast i lördags. Möjligt att det är ok att koka den men jag vill bara säga att fisken jag tillagar smakar ej dåligt utan det är mest krispigheten som jag ej lyckas med.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
P Att lära sig engelska i thaiskola Språkhörnan 4
Matt82 App till mobil/surfplatta för att lära sig Svenska? Språkhörnan 1
Matt82 Lära sig Thailändska Allmänt thailandforum 7
Pepsi Lära thai prata svenska Språkhörnan 55
Grannen Olsson Att lära sig sina första ord på thai Språkhörnan 48
A Vad får era barn lära sig på skola i Thailand, Internationell, Thai, Bi-lingual schools. Ordet är fritt 10
B Lärobok för thai att lära sig svenska? Språkhörnan 16
Grannen Olsson Tips på bra thailåt att lära sig inför karaokeuppträdande? Allmänt thailandforum 9
Grannen Olsson Tips för en thailändare som är intresserad av att lära sig svenska Språkhörnan 28
Grannen Olsson Dags att lära sig läsa thai lite bättre Språkhörnan 12
A Skola för att lära sig Thailändska Pattaya området. Språkhörnan 7
mackes Tid att lära sig Thai Språkhörnan 17
A Barnens förmåga att lära sig språk. Ordet är fritt 23
D Lära sig svenska. Allmänt thailandforum 2
A inlägget vad lära sig här näst? Allmänt thailandforum 0
A Vad lära sig här näst? Språkhörnan 7
A En låt jag gillar För er som vi lära er lite ovårdat språk och slang Språkhörnan 0
A dagens ord - här tränar vi på att lära oss läsa Thailändska lektioner 2
A du som vill lära dig eller din partner svenska Språkhörnan 2
A lära sig språk Språkhörnan 6
A Boktips till de som vill lära sig thai Allmänt thailandforum 1
P Lära sig Thai Språkhörnan 12
A vill lära mig thai, vill veta vilken bok ska man k.. Språkhörnan 2
A Lära sig Thai Språkhörnan 435
T man brutalt skjöt ihjäl svärmor - fru, för att frun vägrade laga mat. Thailändska Nyheter 2
L var laga mobiltelefon i Pattaya Allmänt thailandforum 6
Isan Lover Thai Massaman curry toppar lista ifrån CNN över världens bästa mat. Matprat (Thailändska köket) 4
Isan Lover Krokodil som bet av en fiskares arm blev själv mat. Thailändska Nyheter 1
stef@n Stefan´s mat, recept och tips Matprat (Thailändska köket) 94
A En seriös jämförelse av priser på hotell samt mat och leverne olika platser i Thailand Allmänt thailandforum 106
kurant Nyttig mat kontra vanor? Matprat (Thailändska köket) 95
Galten Asiatiskt mat. Matprat (Thailändska köket) 2
nmax Natta mat Allmänt thailandforum 3
S Svensk mat Matprat (Thailändska köket) 74
C Mat vid stranden på Surin Beach, Phuket? Allmänt thailandforum 1
Y Thailändsk mat Matprat (Thailändska köket) 11
0 Ny regler om införsel av mat till Thailand Allmänt thailandforum 5
Grannen Olsson Resa utan incheckat bagage samt ta med egen mat på flygningen Thailändskt reseforum 109
A MrHotsia (en jäkligt cool thaikille som testar och lagar mat i sydostasien) Asienforum 118
E Vad är mest hälsosamma att äta Thai mat Svensk mat. Matprat (Thailändska köket) 163
A Va får man ta med sig för mat till Thailand? Allmänt thailandforum 6
A Thailand följer i samma spår som Filippinerna, socker i all mat Allmänt thailandforum 10
P Phukets stränder utan solstolar men nu förbjuds även utan mat, dricka och cigaretter Allmänt thailandforum 11
S Mat Matprat (Thailändska köket) 5
Kycklingen Ta med mat till Thailand. Allmänt thailandforum 9
G Ta med mat ifrå Sverige tiil Thailand Allmänt thailandforum 38
A Mat från isaan Isaan forum 64
A Funderingar kring mat Matprat (Thailändska köket) 1
A Ta med sig mat (frukt) tillbaka till sverige Allmänt thailandforum 10
B Stark mat Matprat (Thailändska köket) 49

Liknande trådar

 
Topp