Tycker samtliga inlägg så här långt i denna tråd tyder på en stor okunskap om Thailands dödsstatistik i exempelvis butoli bakterieförgiftningar . Ett av de länder i värden som har en befolkning med i stort sett noll koll på hur och när farliga bakterier växer .. Ta tillex deras ideer om att syra kött i rumstemp. Stänger dom sen burken som korven eller det "smaskiga sura köttet ligger i så bildas dödligt gift , detta händer inte alls sällan , en farang jag känner väl (Dansk) blev nyligen dödssjuk av en "sur" korv ,dessutom stekt , den inhandlades på gatan i Nongkai. En mycket liten tillväxt av dessa leder till döden vid förtäring Ilfart till sjukhus inom nån timme , balanssinnet helt satt ur spel samt våldsamma kramper och kräkningar mm , som garanterat skulle tagit livet av honom om hans dotter ej varit med och tagit honom direkt till sjukhus ... Jojo , Passa Er i Thailand , och läs på hur mat skall förvaras , det är MYCKET vanligt med dödsfall i Thailand , både bland Thai och Faranger
Botulism (av
lat. botulus "korv"), en allvarlig
förgiftning som vanligen förekommer som
matförgiftning. Giftet,
botulinumtoxin, bildas när den vanligt förekommande
anaerobabakterien Clostridium botulinum har möjlighet att växa till i en näringsrik och syrefattig miljö.
Botulinum bildar
sporer och de såväl som själva bakterien finns ofta i jord, vatten och i bottenslammet i vattendrag. Bakterien i sig är i allmänhet inte sjukdomsframkallande när den förekommer i maten. Undantaget är spädbarn, i vars tarm bakterien kan överleva och tillväxa i en sådan grad att toxinhalterna blir farliga.
Förr var det vanligt att botulism orsakades av dåligt upphettade hemgjorda
konserver, men den smittvägen har nästan försvunnit. Smittvägen är numera ofta mat som har förvarats för varmt. Giftet är värmekänsligt och förstörs av tillagning, varför förgiftningsfall ofta orsakas av känslig mat som är avsedd att ätas kall. Under perioden 1969-2013 har minst 12 fall registrerats i Sverige. Smittkällan var i fyra fall kryddsill, i tre fall
gravad fisk, i fyra fall
rökt lax och vid ett tillfälle varmrökt sik.
[1]
Sjukdomen är numera sällsynt i
Sverige.
Konserveringsmedel såsom
natriumnitrit (E 250) tillsätts bl.a. till köttprodukter för att förhindra tillväxten av
Clostridium botulinum, och därmed undvika att maten förgiftas.
Botulinumtoxin är det giftigaste toxin som man känner till, några
nanogram är dödande för
människan. Ett enda snapsglas med rent
botulinumtoxin är nog för att döda hela Sveriges befolkning.
[2] Förgiftningen blockerar nervimpulser och ger
förlamning i bland annat
andningsmuskulaturen. Motgift finns, men behandling med
respirator kan vara nödvändigt. Sjukdomsfall som kommer under behandling i tid har en god
prognos.