Nja, nu får vi nog sätta oss ner lite. Om vi nu håller oss till "curry", så är det ju inte så att alla kurryrätter härstammar från länder utanför Thailand.
Indisk curry, som ju är curryns hemland kan man säga och Thai curry bygger på helt olika sätt att laga curry på och har väldigt lite gemensamt och det är endast den gula curryn som har sitt ursprung från det Indiska köket, sen är ju Indisk curry ingen krydda utan en maträtt som kan lagas på lika många sätt som det finns mödrar i Indien. Indisk curry görs på torra kryddor medan Thai curry görs på olika pastor av färska ingredienser.
Massaman t ex är en persisk maträtt och ordet massaman kommer från Mussulman curry (mus'lim), som ju då handelsmän fört med sig på sina resor till Malaysia och sen kommit till Thailand. Panang-curry t ex är ju som du sa en curry från Malaysia.
I det södra thailändska köket finns också curry utan kokosmjölk som Gaeng som bplaa en curry med gurkmeja, lime och chili och den allra godaste av dem alla Gaeng tai bplaa med bland annat fermenterad räkpasta. I de flesta curryrätterna i söder är det gurkmeja i men då i färsk form oftast.
Roti te x som också finns i Thailand kommer också från de muslimska länderna. Banana pancake eller roti gloaj hom är ju inte heller en Thailändsk dessert utan kommer ju från de muselmanska länderna.
หมูกระทะ moo grata som du refererar till har du nog rätt i från det koreanska köket men kom dit norrifrån antagligen. Finns en liten historia om hur detta uppstod, skröna eller inte men intressant för oftast är det ju så mycket uppstår. Krukan då, sägs ha kommit från mongoliska krigare för längesedan som använde hjälmen som mycket liknar den kruka som används att ha kol i för att laga mat i, ja varför inte.
Se äts ju moo grata överallt, är en av mina absoluta favoriter, finns en restaurang i Ban Phe Bpin Mok, fantastisk buffé att ösa ur.
Sen har ju alla länder påverkats av andra länder/grannar och från omgivande kulturer. Skånes mat är ju mycket präglad av Danmark och Tyskland, Värmland och de landskapen som gränsar mot Norge har påverkats och Tornedalen av Finland osv, så är det ju i alla länder, ofta då gör man ju sina egna varianter eller kopierar rakt av.
Tycker egentligen inte det har så mycket med vad som är Thai eller inte Thai detta med inflytande från andra länder. Thailändska köket har faktiskt mest inflytande från det kinesiska köket men som delvis har anpassats till det thailändska.
Om man skall vara riktigt seriös så tror jag inte med den bakgrund Thailand har historiskt, de har ju haft en ganska brokig väg med mängder av folkslag samt kulturpåverkan och vad som är Thai respektive inte Thai är nog väldigt svårt att utröna, för både Laos, Thailand, Kambodja, Vietnam, Burma och Kina har mer gemensamt än vad som skiljer när det gäller mycket och allt möjligt ifrån dessa länder vävs samman i en salig röra antagligen.