Lite fakta angående Chili och styrkan
Scoville, eller
SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av
capsaicin i födoämnen, speciellt
chilipeppar. Skalan uppfanns av
Wilbur Scoville år 1912.
Från början var scoville definierad som den lägsta koncentration av en lösning av substansen där hettan kunde förnimmas på tungan.
[1] Exempelvis, kan kanske en milliliter puré av en av de hetaste pepparfrukterna,
habaneron, förnimmas utspädd med 300 liter vatten. Denna Habanero skulle då alltså ha en hetta på 300 000 scoville.
Numera kan man mäta koncentrationen av
capsaicin direkt i laboratorium, och scoville är därför omdefinierat så att den utgår från den uppmätta koncentrationen istället.
Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–8 000 och rent capsaicin på 16 miljoner.
Den starkaste chilin sedan 2012 är enligt Guinness World Records
[2] Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max ca 2 200 000 SHU.
Scoville-tabell
Scovillegrader Typ av chili
15 000 000–16 000 000 Ren
capsaicin
9 100 000
Nordihydrocapsaicin
2 000 000–5 300 000 Vanlig
pepparspray
1,569,300-2 200 000 Carolina Reaper
1 463 700 Trinidad Scorpion "Butch T"
855 000–1 041 427
Naga Jolokia, Bhut jolokia
350 000–577 000
Red Savina Habanero
100 000–350 000
Habanero
100 000–200 000
Rokotopeppar
50 000–100 000
Thai,
Malagueta,
Chiltepin
30 000–50 000
Cayennepeppar,
Bärpeppar,
Tabasco
10 000–23 000
Serrano
7 000–8 000
Tabascosås (habanero)
5 000–10 000 Wax Pepper
2 500–8 000
Jalapeño
2 500–5 000
Tabascosås (vanlig)
1 500–2 500
Rocotillo
1 000–1 500
Poblano,
Texas Pete
600–800
Tabascosås (grön)
500–1 000
Anaheim
100–500
Pimento,
Peperoni
0 (Ingen hetta)
Paprika