Odla thailändska grönsaker hemma i Sverige

 
Det får att finna fröer lite var stans, sen så kan man kanske ha en thai vän som har eller känner någon som har en kollonilott och därifrån få en del fröer, där jag har min finns det 5-6 thai som har en lott
 
Det gör det absolut, men det går som sagt att skicka från Thailand också. Nu när det är långt mellan resorna dit så skickas det paket någon enstaka gång och lite fröer tar ingen nämnvärd plats och väger ingenting.
 
Vi (frugan) har provat lite hemma förut med lite olika resultat.

Idag köpte vi lite olika fröpåsar, får se sen hur det går med dessa ska bli roligt testa iaf.
15 påsar 200฿
 
Det är bara att peta ner fröna i jorden och vattna
Sen är det ju värmen som saknas som oftast.

M;in fru odlar en del på landet och tar med det i krukor hem till hösten. just nu har hon en chilibuske i fönstret men frukterna är slut.

Hon köpte massa med fröpåsar nu i Thailand, få se vad det blir.

Hon brukar odla chili, koriander, eggplant (vad den heter på svenska) och selleri. Sen svenska grönsaker som dill, persilja, lökar, zucchini och något år majs. Har säkert missat något!
 
Lite thai chili

image.jpg
image.jpg


Jalapeno Early
image.jpg


Var och hämtade gräslök på landet idag, dock finns det ingen bild
 
Har någon av er försökt att odla vitlök? Är det på hösten man kan plantera dom?
Jag har provat i kruka, men då kom det bara gröna strån, men med utsädesvitlök så kan man odla ute, bara dela dom i klyftor och peta ner i jorden i sep-november, då växer dom under våren och du kan äta dom någon gång i slutet av nästa sommar, det går även att plantera på våren
 
Berra ! Prova att plocka ut kärnorna från chilli frukterna. Enkelt.. Tryck ner dem i lite jord.. Det har vi gjort
Piri piri som växt 3-4 cm på en månad.. Hoppas det blir något av det. Massor av små växter kommer upp nu..

Pepsi
 
Pirri pirri är som vilken annan chili som paprika tex. Vanlig paprika är också chili..
Kanske inte många som känner till.

Litet utdrag från wikipedia...

Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är Trinidad Moruga Scorpion som har uppmätts till 2.009.231 scovillegrader. De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. Äter man regelbundet chilipeppar så ökas successivt toleransnivån för dess styrka.

Prova att gräv ner lite och se vad som kommer upp..

Pirri pirri är bamsestarkt... men jättegott..!

Pepsi
 
Både svetten och näsan skall rinna annars duger det inte.

Frugan har full koll, mycket bättre än vad jag har. Hon har ganska mycket chilli och även vitlök, det mesta växer så det knakar. Det skall bli roligt att se hur det går när jag kommer hem.
 
Både svetten och näsan skall rinna annars duger det inte.

Frugan har full koll, mycket bättre än vad jag har. Hon har ganska mycket chilli och även vitlök, det mesta växer så det knakar. Det skall bli roligt att se hur det går när jag kommer hem.
När det är riktigt starkt då rinner även näsan men det ska vara starkt
Då har du många chilifrukter ;)
 
Lite fakta angående Chili och styrkan

Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av capsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar. Skalan uppfanns av Wilbur Scoville år 1912.
Från början var scoville definierad som den lägsta koncentration av en lösning av substansen där hettan kunde förnimmas på tungan.[1] Exempelvis, kan kanske en milliliter puré av en av de hetaste pepparfrukterna, habaneron, förnimmas utspädd med 300 liter vatten. Denna Habanero skulle då alltså ha en hetta på 300 000 scoville.
Numera kan man mäta koncentrationen av capsaicin direkt i laboratorium, och scoville är därför omdefinierat så att den utgår från den uppmätta koncentrationen istället.
Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–8 000 och rent capsaicin på 16 miljoner.
Den starkaste chilin sedan 2012 är enligt Guinness World Records[2] Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max ca 2 200 000 SHU.

Scoville-tabell
Scovillegrader Typ av chili
15 000 000–16 000 000 Ren capsaicin
9 100 000 Nordihydrocapsaicin
2 000 000–5 300 000 Vanlig pepparspray
1,569,300-2 200 000 Carolina Reaper
1 463 700 Trinidad Scorpion "Butch T"
855 000–1 041 427 Naga Jolokia, Bhut jolokia
350 000–577 000 Red Savina Habanero
100 000–350 000 Habanero
100 000–200 000 Rokotopeppar
50 000–100 000 Thai, Malagueta, Chiltepin
30 000–50 000 Cayennepeppar, Bärpeppar, Tabasco
10 000–23 000 Serrano
7 000–8 000 Tabascosås (habanero)
5 000–10 000 Wax Pepper
2 500–8 000 Jalapeño
2 500–5 000 Tabascosås (vanlig)
1 500–2 500 Rocotillo
1 000–1 500 Poblano, Texas Pete
600–800 Tabascosås (grön)
500–1 000 Anaheim
100–500 Pimento, Peperoni
0 (Ingen hetta) Paprika
 
Kommer det bl.a några Naga jolokia gula och röda och scotch bonet här i sommar, så ska det göras chillisås här :p
 
Pinsamt att jag var bättre på att odla asiatiska grönsaker i Norge än här... Här bara dör de hela tiden. Är allt för glömsk för att vattna i tid. Sen att jag bar i Bangkok med en minibalkong som tjejen använder som kök/tvätt/sopstation gör det inte lättare...
 
 

Liknande trådar

B
Svar
9
Visningar
4 K
Surinräven
S
 
Tillbaka
Topp