Enligt livsmedelverket har man lov att sälja i liten skala direkt från gård.
Hej
Får ge dig och phonta rätt där, hittade detta på livsmedelsverket.
Ägg
”• Som äggproducent får du leverera den årliga äggproduktionen från högst 350 äderfän direkt till konsument. Det gäller även om du håller er äderfän än så.
• Fjäderfä avser här hägnat tam äderfä, till exempel värphöns, gäss, änder, pärlhöns och kalkoner, samt hägnad vildfågel som fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns.
• Äggen får säljas direkt till konsument och till lokal detaljhandel, med undantag för hönsägg som bara får säljas direkt till konsument. Läs mer om sär- skilda regler för hönsägg längre ned.
• Producenten ska uppfylla de allmänna hygienreg- lerna för primärproduktion i hygienförordningen.
• Äggen ska förvaras rent, torrt och fritt från främ- mande lukter, vid jämn temperatur, samt skyddas mot stötar och direkt solljus. En lämplig förvarings- temperatur för ägg är cirka 8–15°C.
• Producenten ska löpande dokumentera antalet äderfän som hålls för äggproduktion, den totala mängden producerade ägg och den mängd ägg som har levererats direkt till konsument.
• Äggen ska levereras senast 21 dagar efter att de är värpta.
• Vid försäljning av ägg direkt till konsument ska producenten upplysa konsumenten om äggens bäst föredag.
• Lokal detaljhandel för ägg (utom för hönsägg) avser en anläggning som levererar direkt till konsument och som ligger i det län där äggproduktionen ligger, eller i angränsande län.
Ytterligare krav för hönsägg:
• Hönsägg får inte vara sorterade efter kvalitet och vikt.
• Hönsägg får inte tvättas eller rengöras på annat sätt och det är endast rena och hela ägg som får säljas.
• Vid försäljning av hönsägg ska producenten upplysa konsumenten om äggens bäst föredag som för hönsägg får vara högst 28 dagar från värpdagen. Uppgiften ska nnas på ett anslag på försäljnings- stället, på en etikett fäst på förpackningen eller överlämnas till konsumenten.
• Vid torg- och dörrförsäljning ska hönsägg vara stämplade med en särskild producentkod om producenten har er än 50 höns. Har producenten 50 höns eller färre behöver äggen inte stämplas. Då räcker det med att producentens namn och adress anges vid försäljningsstället.
• Hönsägg får bara levereras direkt till konsument och inte till detaljhandeln. Undantag är om pro- ducenten säljer sina ägg direkt till konsument i en egen registrerad gårdsbutik som ligger på produk- tionsenheten, det vill säga alldeles i närheten av hönshuset.”
Felet som den uppmärksammade hönsfarmare på tv gjorde var att han lät en butik sälja sina ostämplade och okontrollerade ägg, det är inte tillåtet i EU, men hade han sålt dessa ägg själv hemma på sin gård hade det tydligen varit ok, detta var en överraskning för mig.
Mvh isan lover